TRIBUN-SULBAR.COM – Simak kunci jawaban Bahasa Inggris Kelas 10 SMA/SMK/MA halaman 124 Kurikulum Merdeka pada bagian Reading Task 2.
Materi ini mengajak siswa memahami bacaan tentang Battle of Surabaya atau Pertempuran Surabaya dengan menjawab sejumlah pertanyaan berdasarkan isi teks.
Kunci jawaban berikut dapat dijadikan sebagai bahan belajar dan referensi untuk mencocokkan hasil pekerjaan.
Baca juga: Kunci Jawaban Matematika Kelas 5 SD Bab 2 Halaman 32: Ayo Mengingat Kembali
Baca juga: Insentif Guru Madrasah Non-ASN 2026 Mulai Diproses, Simak Alur Pencairannya
Siswa tetap disarankan mengerjakan soal secara mandiri sebelum melihat pembahasannya.
1. What is the passage about?
Jawaban: The passage is about the Battle of Surabaya.
2. When did the battle take place?
Jawaban: 10 November 1945.
3. Where did it happen?
Jawaban: It happened in Surabaya.
4. What caused the battle? Draw a diagram that shows chronologically the events that led to the battle.
Jawaban: The British Army (BA) in Surabaya agreed to let Indonesians keep their weapons. Later, a British plane from Jakarta dropped leaflets ordering Indonesians to surrender their weapons. Feeling betrayed, tensions escalated. After Mallaby was killed, the Battle of Surabaya broke out and the British Army occupied the city.
5. What do you think about the Indonesian military power compared to that of the British Army at that time?
Jawaban: The British Army was stronger and had more modern, complete weaponry. They attacked Surabaya from the sea, land, and air.
6. What made the Indonesians dare to face the British Army military aggression?
Jawaban: The spirit of defending Indonesia’s independence encouraged the freedom fighters to resist the British Army.
7. Did the Indonesians lose or win the battle? Why do you think so?
Jawaban: Indonesia lost the battle because it suffered greater casualties, and Surabaya was eventually occupied by the British Army.
8. How did the battle influence the national revolution at that time?
Jawaban: The battle inspired both Indonesians and the international community to support Indonesia’s struggle for independence.
9. Who was the prominent figure in the battle? What did he do?
Jawaban: Bung Tomo inspired and motivated the freedom fighters through his speeches to bravely resist the British Army.
10. Indonesia had gone through many battles. Why do you think the date of the Battle of Surabaya is used as a momentum to commemorate our heroes' contribution?
Jawaban: The Battle of Surabaya was one of the fiercest battles during Indonesia’s struggle for independence. Many people sacrificed their lives, so 10 November is commemorated as Heroes Day.
11. Describe in one word the Indonesians who defended their city at that time!
Jawaban: Heroic, brave, courageous, fearless, or patriotic.
12. Do you think that the information in the text is clear?
Jawaban: Yes, it is.
13. Have you read other texts that tell about similar events? What are they?
Jawaban: Yes. One example is Bandung Lautan Api.
Disclaimer: Kunci jawaban ini disusun sebagai referensi belajar bagi siswa dan orang tua. Jawaban dapat berbeda selama tetap sesuai dengan isi bacaan dan memiliki makna yang benar.